dzieci immanue

Temat: Chleb na zakwasie
...składa się on z zakwasu-200do300ml i mąki żytniej-1/4 ilości mąki z której będzie chleb.Jest on konsystencji ciasta na racuchy.Zostawiam go na całą noc w średnio ciepłym miejscu.Rano już jego objętość jest podwojona lub prawie podwojona. Po całej nocy rano lub po południu (kiedy mam czas)mieszam zaczyn z resztą mąki ,ciepłą wodą ,solą i ewentualnie innymi dodatkami,nie wyrabiając szczególnie długo.Konsystencja gęstsza niż na ciasto racuchowe. Ciasto przekładam do wysmarowanych i posypanych foremek i czekam aż urośnie. Normalnie ciasto rośnie 2 do2,5godziny. Ja przyspieszam wzrost.Biorę największy garnek jaki mam,taki na przetwory wlewam trochę wody stawiam na gaz .Na garnku stawiam dwie formy z ciastem chlebowym które przykrywam ściereczką.Parująca woda ogrzewa formy.Gaz wyłączam ,po jakimś czasie znowu włączam.Sprawdzam czy temp. nie jest zbyt wysoka...
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=849



Temat: co tam na obiadek..czyli zarelko:)
...możesz zamówić zakupy "taksówkowe", teraz większość korporacji taxi świadczy rownież taką usługe. Tylko pewnie byłby to najdroższy kg cukru w twoim dotychczasowym życiu To juz lepiej zrobię makaron z pomidorami, czosnkiem i bazylią edit. Byłam po cukier i kupiłam mrożone truskawki, bo wisien nie było A jako koszyk "na sklep" wzięłam sobie z domu przeźroczystą reklamóweczkę Się udało Pomidorówka jest, ciasto racuchowe rośnie Zamiast wykorzystywać męża i żądać rozpieszczania w chorobie, to ja mu pomidorówkę i racuszki Podobno po '30 a już w '40 jest się bardziej wymagającą kobietą a "głupiogęsiostwo" jako syndrom młodej żonki zanika (oczywiście bez obrazki ) edit. 2 Moje racuchy to Racuchy a'la Jurand ze Spychowa Truskawki sa wspaniałe, ale niedostatecznie je wcisnęłam w ciasto, przez co po odwróceniu racucha...
Źródło: weseleforum.pl/viewtopic.php?t=342