dzieci immanue

Temat: Słodkie dziurki
Uwielbiam slodycze. Moge je jeść do woli. Jestem szczupła więc moge sobie pozwolić na troszeczke zapomnienia :D Uwielbiam czekonady nadziewane..i te z orzechami , całymi. Mrrrr. Z ciast :karpatka, kremówka, eklerki, faworki, ciasto pólfrancuskie(mam wypróbowany przepis. Wychodzą przepyszne ciasteczka. Skład ciasta to tylko 3 składniki:D ) Serniki...mniam..najbardziej ten z kokosową pianką(tez mam przepis...), Oczy słonia- przepyszny placek, Pijak :D, Wdzięki Myrzynki( troszke ma inną nazwe ten placek :D. W skład placka wchodza okrągłe biszkopty. Pewna osoba zapytala czy gdy zamieni sie okrągłe na zwykłe podłuzne biszkopty, czy wtedy ten placek mozna...
Źródło: bramaswiatow.pl/viewtopic.php?t=5409



Temat: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VIII
...szczypior + 0,5l kawy z mlekiem, gruszka baton taki sam jak wczoraj XD (migdały w miodzie) o: pełny talerz rosołu z makaronem, dużo frytek z piekarnika, 2 plastry schabu z sosem, sałatka z pomidorów i ogórków (takich octowychXD) z olejem. p: 0,5l zielonej z miętą, duże jabłko, miska lodów z malinamiiiii<3 i sosem toffi. k: micha płatków jak zwyle, z jogo truskawkowym i maślanką 1,5% po babcia przyniosła wnusi kawał ciasta własnej roboty ( ciasto półfrancuskie z masą budyniowa i cukrem pudrem <3) teraz jabłko;)
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=336565


Temat: Paszteciki na 3 sposoby.
...nożem, a gdy składniki zaczną się łączyć, szybko zagnieść ręką. Owinąc w prgamin lub folię i wstawić do lodówki. Przygotować nadzienie. Ciasto krucho - drożdżowe: 50 dag mąki , 4 dag drożdży , 20-25 dag tłuszczu , 2 jaja , 1/2 - 3/4 szklanki mleka , 1 łyżeczka cukru Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem, dodać mąkę, jaja i tłuszcz (najlepiej masło), osolić i wyrobić gęste ciasto. Pzrygotować nadzienie. Ciasto półfrancuskie: 30 dag mąki , 20 dag masła , 3 żółtka , 2 -3 łyżki gęstej śmietany , sól Ciasto przygotować w przeddzień pieczenia pasztecików. Mąkę przesiać i posiekać z masłem,dodać żółtka i śmietanę, osolić i zarabiać nożem do chwili aż wszystkie składniki połączą się. Owinąc w pergamin lub folię i pozostawić na noc w zimnej spiżarni lub zimnej lodówce. Paszteciki z tych ciast wkłada się do...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=101398


Temat: Zabawa kulinarna :D
ciasto półfrancuskie z łososiem i brokułami? eee... chyba nie gorący kubek, rosóóół
Źródło: emo-forum.pl/viewtopic.php?t=906


Temat: Dziwne ciasteczka?
  A może to było ciasto półfrancuskie, które robi się z białego sera? Moja mama czasem trzaska coś takiego, ciasto jest nieslodkie, w formie rożków/rogalików nadziewanych jabłkami a potem lukrowane. To jest pyszne! A dodatkowo może leżec wieczność, nawet zdaje mi się, że po paru dniach jest lepsze... Osobiście przepisu nie mam, ale w Nowy Rok będziemy u rodziców, mogę wziąść, jeśli chcesz. pozdrawiam, m. Antoś 24.11.03 i Staś 16.12.06
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=164913


Temat: Rogale z powidłami
Farsz z maku (może być gotowa masa tuningowana bakaliami)... będziesz miała pseudo-świętomarcińskie... edit: pseudo dlatego, ze właściwy rogal ma * ciasto półfrancuskie * nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej.
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=7536


Temat: ciastka fornetti przepis
Dot.: ciastka fornetti przepis   podbijam trochę:D moze się ktoś zainteresuje. Szukajcie przepisu na ciasto półfrancuskie bo takie właśnie jest używane do tych ciastek, a nie francuskie ;)
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=94477


Temat: Ile może mieć to kalorii? Zbiorczy. cz. II
Dot.: Ile może mieć to kalorii? Zbiorczy. cz. II   znalazlam takie dane Bułka półfrancuska 1 sztuka(90g) 267kcal bułeczka(rogalik)- ciasto półfrancuskie z jabłkiem: 90g – 325
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=296258


Temat: Nowy Dyrektor działu Marketingu
...naszej oferty pokładowej, ale także promowanie jednego z najbardziej wyjątkowych i smacznych produktów regionalnych naszego kraju – powiedziała Dorota Haller, dyrektor marketingu PLL LOT. Rogal Świętomarciński jest Produktem Regionalnym chronionym Prawem Unii Europejskiej. Tradycyjnie wypiekany jest w Poznaniu tylko na 11 listopada, z okazji Imienin ulicy Św.Marcina. Od listopada 2003 rogale muszą spełniać następujące warunki: ciasto półfrancuskie oraz nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. W ubiegłym roku uczestnicy obchodów tego święta, mieszkańcy i goście miasta Poznania, zjedli 400 ton tego smakołyku. " źródło: Pasazer.com
Źródło: lotnictwo.net.pl/showthread.php?t=18963


Temat: Nasze miasta
Oj kochanie oczywiście że są dobre. Nawet robione w wadowicach choć wcześniej były przywożone z krakowa żeby było śmieszniej. Jeśli lubisz ciasto półfrancuskie śmietanowe z masą budyniową to mogę podać ci przepis :P Nic specjalnego. ALE oryginalne kremówki o których mowa zawierały w sobie tyle spirytusu że można by je ogurkami kiszonymi zagryzać :P Lecz to już nie to samo :D Tak więc jak przyjedziesz to sie nie łam i kup sobie smakołyk. Jak dobrze trafisz (paradajs lub cukiernia przed nim na prawo od kościoła) to ci nawet nie zaszkodzą a i smakować mogą a co
Źródło: hpforum.ok1.pl/viewtopic.php?t=744


Temat: "Raz wybrawszy, codziennie wybierać muszę".
  Cytat: Od listopada 2003 rogale muszą spełniać następujące warunki: ciasto półfrancuskie nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. http://mycuisine.blox.pl/resource/Rogale1.jpg
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=14