dzieci immanue

Temat: Słodkie przepisy.....
...(łącznie z oczekiwaniem to ponad 12 godzin), ale z pewnością nie trudne. Sposób przygotowywania ciasta francuskiego polega na przekładaniu na przemian warstw ciasta i masła. Podczas pieczenia woda, która jest w cieście, wyparowuje, ale zostaje zatrzymana przez tłuszcz. Ponieważ para wodna zajmuje więcej miejsca niż woda, z której powstała, warstwy tłuszczu i ciasta oddzielają się od siebie. Ciasto rozwarstwia się na tzw. listki (stąd nazwa ciasto listkowe). Przy składaniu ciasta wprowadza sie do niego powietrze, które szukając ujścia podczas pieczenia, ułatwia rozdzielanie się warstw. To ciasto lubi chłodek Krok 2: Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Krok 3: Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru...
Źródło: nasz-babiniec.pl/forum/viewtopic.php?t=367